Констипация

Констипацията (запекът) може да засегне всеки човек и по всяко време на живота му. За повечето хора тя може да е временен проблем или пък хронично състояние при други. Жените и възрастните хора са най-често засегнати. Симптомите често не са свързани с тежко състояние, но проблемът влияе на различните хора по различен начин. Констипацията може да представлява сериозен проблем за хората, които имат сърдечно-съдови заболявания. Честотата на изхождане се различава при всеки човек и може да варира от дни до месеци. Някои хора се изхождат ежедневно, като едни могат да имат до два или три епизоди на ден. Други хора отиват до тоалетната само един или два пъти в седмицата. Хората започват да се оплакват от запек, когато започнат да се изхождат по-рядко, отколкото обикновено. След повече от три дни без изхождане, за някои става все по-трудно отделянето на изпражненията, които стават и по-твърди.

Каква е причината за констипацията
Като цяло, констипацията е резултат от неадекватен прием на течности; диета с ниско съдържание на фибри; липса на физически упражнения; отслабнала чревна перисталтика при възрастни и хора, приковани на легло; при някои заболявания на организма или предизвикана от някои храни и лекарства (особено антидепресанти и опиати), психосоматичен запек, породен от смяна и непознаване на средата.

Констипация при хора с хемороиди
Констипацията често е съпроводена със силни напъни при изхождане. Прекаленото напрягане предизвиква образуването на хемороиди (разширени кръвоносни съдове, разположени в долната част на ректума). Наличието на хемороиди влошава констипацията, защото хемороидите действат като препятствие за изпражненията, а констипацията от своя страна също влошава хемороидите, защото твърдите изпражнения дразнят и възпаляват хемороидите.

Други състояния, свързани с констипация
Много често новородени бебета и кърмачета имат нередовно изхождане, като причина за това най-често е храненето им (напр. кърма) Ученици и юноши имат понякога запек с подуване, газове и болки в корема, което също е свързано с приемането за храна на полуфабрикати, газирани безалкохолни напитки, липса на физическо натоварване Преди раждане задължително трябва да се изчистят червата от съдържимото По време на бременност запекът е често срещан проблем Няколко дни след всяка операция трябва да се избягва напъване при дефекация (изхождане) При различни други заболявания (напр. сърдечна недостатъчност, отлепване на ретината и др.) също трябва да се избягват напъни при дефекация

Какви са симптомите при констипация
Симптомите при констипация включват: Често напъване при дефекация Затруднено преминаване на твърди изпражнения Непълни изхождания Две или по-малко изхождания седмично Констипацията може да бъде съпроводена от слаба до силна коремна болка, подуване и газове в корема и повръщане.

Как да се избегне констипацията
Много хора вярват, че трябва да ходят до тоалетната всеки ден и да използват лаксативи, ако пропуснат някой ден. Все пак, това не е необходимо, защото за много хора е нормално да нямат изхождания всеки ден. За да се избегне запек хората трябва да се стремят да се хранят здравословно с храна богата на фибри, като пълнозърнести храни и хляб, трици, плодове и зеленчуци, да ядат храни с по-малко захар и да извършват редовни физически упражнения. Пиенето на 6-8 чаши вода дневно помага за изхождането и омекотява изпражненията. Експерти също така съветват да се избягват храни, които могат да предизвикат запек, като сладкиши, пудинги и сирена. Напитки, съдържащи алкохол и кофеин (кафе, чай, кока-кола) може да доведат до констипация.

Как се лекува констипацията
Има много и различни форми и начини за лечение на констипация, като орални лаксативи и средства омекотяващи изпражненията, както и използване на различни супозитории, като например Глицерин супозитории (анални свещички). Глицерин супозиториите са хиперосмотични лаксативи, които действат чрез привличане на водата от червата и изпращането и в изпражненията. Водата навлиза във вътрешността на червата, стимулира перисталтиката и хидратира и омекотява втвърдените изпражнения. Глицеринът също така е слаб дразнител, който стимулира контракцията на мускулите на червата, което подпомага придвижването на изпражненията и улеснява излизането им от организма. Чрез осигуряване на лубрикация (овлажняване) на вътрешността на ректума, изпражненията се плъзгат от червата към ануса по бърз и безболезнен начин, като се избягва образуването на анални фисури (рани и рагади в ануса). За колко време се постига изхождане с помощта на Глицерин супозиториите? Обикновено изхождане се постига в рамките на 15 минути до един час след прилагане на супозиторията.